fbpx

Всичко, което е необходимо да знаете преди да си закупите инхалатор (небулизатор)

Инхалаторите са устройства, използвани за доставянето на лекарствено вещество до дихателните пътища, които носят бързо облекчение. Те се прилагат често при респираторни заболявания, като астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест и други.

Употребата на инхалаторите не се ограничава само със наличието на тежки респираторни заболявания. Устройството може да се използва още при първите съмнения за хрема или вирусна инфекция, като облекчава добре познатите симптоматики. Наличието на инхалатор може да ви спести доста средства за лекарства, отпуски по болест, неудобства, както и доста главоболия. Иновативните устройства могат да се използват от всички вкъщи, а освен това са безопасни за употреба и доста ефективни.

Какъв е правилният инхалатор за вас ще прецени лекуващият ви лекар. Изборът зависи от заболяването, начина ви на живот, колко често ще се налага да го използвате и редица други фактори. Кои са различните видове инхалатори, четете в предишната част на тази статия:

Видове инхалатори

В тази статия ви предстои да научите какво представляват инхалаторите, значението на преобразуваните от тях аерозолни частици, както и с кои лекарствени вещества можете да ги използвате.

Как работи инхалаторът (небулизаторът)?

На практика инхалаторите разпръскват лекарствено вещество към дихателните пътища. Това се осъществява благодарение на функциите на тези устройства, които превръщат течните медикаменти във фини аерозолни частици. В това състояние, лекарството е по-лесно за вдишване и по-бързо достига до частта в белите дробове, която е засегната. Директното впръскване на лекарствено вещество осигурява бързо облекчение и лечение на заболяването.

Инхалаторите са изключително ефективни устройства, точно за това се препоръчват при редица респираторни заболявания. Употребата им е особено подходяща при малки деца, защото инхалаторите са удобни и лесно можете да накарате детето си да ги използва. Небулизаторите са подходящи при чести инхалации, както и при употребата на голяма доза медикамент.

Тези устройства могат да се използват едновременно за овладяване на спешни случаи и за продължителна употреба.

Размерът на аерозолните частици – Повече за неговото значение

Разглеждайки характеристиките на инхалаторите често ще откриете понятия като размер на частиците, отбелязван със съкращението μm (микрометър).

Трябва да знаете, че отлагането на лекарственото вещество в дихателните пътища и ефикасността на аерозола до голяма степен зависят точно от размера на частиците или капчиците, впръсквани от инхалаторните устройства. Колкото по-малка е частицата, толкова по-голям е шансът тя да проникне до дихателните пътища и да се задържи.

Въпреки това, прекалено малките аерозолни частици с диаметър под 0,5 μm могат да не се отложат изобщо и да се издишат. Следователно и ефектът от лекарството ще бъде никакъв.

Изследванията показват, че частиците с диаметър над 5 μm се отлагат само в устата и гърлото, тези с диаметър от 3 до 5 μm достигат по-навътре в горни дихателни пътища, а частици с диаметър по-малък от 3 μm успешно се отлагат в долни дихателни пътища.

Разпределение на частиците в зависимост от техния размер

Голяма част от инхалаторите разпръскват лекарствено вещество именно в рамките на последният размер на частици – от 1 до 5 μm, защото осигуряват значително по-добра ефективност на терапията.

Кои са подходящите медикаменти за употреба с инхалатор?

Важно е да знаете, че инхалаторите се използват само с лекарствени разтвори, специално предназначени за инхалации. На тяхната опаковка трябва да е изрично пояснено, че са за инхалиране с небулизатор. Обикновено такива са кортикостероидни медикаменти и бромхексин за лечение на различни респираторни заболявания, салбутамол, използван за овладяването на астматичните пристъпи и други. Употребата на всички тези медикаменти е само според лекарско предписание. Самолечението с тях може да бъде потенциално опасно!

Противопоказно е да поставяте ампули, билки, чайове, етерични масла и други продукти, които не са предназначени за инхалации. Поставянето на стъклени ампули с физиологичен разтвор или медикамент не се препоръчва, защото има потенциална опасност от попадането на стъклени частици във вдишвания аерозол. Същото се отнася и за билковите отвари, като частици от тях също могат да попаднат в разтвора, а от там в белите дробове и да предизвикат сериозни усложнения, алергични реакции и треска.

В интернет аптека bglek предлагаме разнообразие от небулизатори. Може да ги разгледате тук:

За да не изпускате тази и други полезни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност