fbpx

Всичко, което трябва да знаем за хиалуроновата киселина

Всички сме чували за хиалуроновата киселина – от реклами на козметични продукти или хранителни добавки. Но дали разбираме какви са ползите от нея и какво е значението ѝ за организма? В долните редове ще разбулим тайните на хиалуроновата киселина.

Какво представлява хиалуронът и за какво се използва?

Хиалуроновата киселина е позната още като хиалурон и представлява чиста лепкава субстанция, която се произвежда от нашето тяло. Научно казано, тя представлява мукополизахариди, синтезиращи се в телата на всички живи организми, без водораслите. Хиалуроновата киселина е тази, която изгражда клетъчното вещество при всички бозайници, а при хората е част от всички органи и тъкани.  

Най-големи количества хиалурон се намират в кожата, очите и съединителните тъкани, а нейната основна функция е да задържа влагата и да поддържа тъканите хидратирани.

Тялото на всеки от нас произвежда хиалуронова киселина, но понякога нейните количества просто не са достатъчни, особено с напредване на възрастта. Проучвания доказват, че една трета от нейния запас се износва и има нужда от регенерация. Точно както при витамините и минералите, които приемаме всеки ден. Принудени сме да търсим начини да запълним дефицита ѝ.

Хиалуроновата киселина може да се приема орално като хранителна добавка, но по-често се среща под формата на серум, капки за очи и инжекции за локална употреба. Тя е по-известна като „субстанцията на красотата“, защото отговаря за поддържането на красива кожа. Но освен за това, хиалуронът може да се използва и при проблеми със ставите и хрущялните тъкани.

Ползи от хиалуроновата киселина

 Те са доста, но ние ще изброим най-основните:

  • За гладка, еластична и здрава кожа

Една от най-разпространените ползи на хиалурона е, че поддържа кожата еластична и гъвкава. Това е така, защото той се свързва директно с водата под кожата и по този начин задържа влагата, като осигурява нормален тургор на кожата.

Естествените процеси на стареене, излагането на ултравиолетови слънчеви лъчи, тютюнопушенето и мръсният въздух, от друга страна, работят изцяло против хиалуроновата киселина и драстично намаляват нейното количество в кожата.

Редовният прием на добавки, съдържащи хиалуронова киселина, редуцира нейния дефицит в кожата и стимулира производството ѝ в организма.

  • Забравете за бръчките

Освен, че поддържа кожата еластична, хиалуроновата киселина може да се справи успешно и с появата на бръчки, най-вече такива около очите, наречени още „пачи крак“.

Добре хидратираната кожа е по-малко склонна към поява на бръчки, ето защо редица клинични проучвания доказват, че допълването с хиалурон може да направи вашата кожа по-гладка. Прилагайки се директно върху повърхността на кожата, хиалуроновите серуми могат да намалят бръчките, зачервяването и дерматита.

Директното инжектиране на хиалуронова киселина, от друга страна, запазва кожата хидратирана, еластична и младолика.

  • Подпомага заздравяването на раните

Когато целостта на кожата е наранена, концентрацията на хиалурон значително се увеличава. Това доказват множество проведени проучвания. Хиалуроновата киселина води до бързото заздравяване и подпомага тялото да изгради повече кръвоносни съдове на мястото на раната.

Хиалуронът притежава антибактериални свойства, което го прави изключително подходящ за директна употреба върху отворени рани и намалява значително риска от възпаления и инфекции.

Проведените изследвания доказват значителни ефекти при употребата на серуми и гелове на хиалуронова киселина. От друга страна, хранителните добавки водят до повишаване на нивата на хиалуроновата киселина, открити в кожата, така че и те водят до известни ползи.

  • Облекчава болката в ставите

Хиалуронова киселина можете да откриете също и в ставите, точно в пространството между хрущялите, като по този начин предотвратява триенето помежду им. Намаляването на хиалурона в тази част води до наистина неприятни болки.

Добавките, съдържащи хиалуронова киселина, са ефективни за намаляването на ставните болки при хора с артрозна болест. Инжекциите също могат да бъдат използвани за тази цел, но трябва да отбележим, че този метод крие значително повече рискове (поради сложната манипулация за поставяне).

  • Премахва сухотата в очите и дискомфорта

Продължителната работа на компютър или смартфон изморява очите ни до краен предел. Всъщност, заради намаленият брой примигвания, овлажняващият слъзен филм в очите намалява. Резултатът е сухота и неприятен дискомфорт.

Хиалуроновата киселина се намира естествено в очите и често можете да я откриете като съставка в очните капки против симптомите на сухото око.

Хиалуронова киселина за външна или перорална употреба – кое е по-ефикасно?

След многобройни клинични изследвания учените най-после стигат до отговора на горния въпрос. За да може вашият организъм да усвои хиалуроновата киселина по най-добрия начин, тя трябва да се приема и по двата начина.

Ще разясним. Да кажем, че току що сте си направили поредната козметична процедура с инжектиране на хиалурон, взели сте си най-добрия серум на доказана марка и се надявате на чудесен ефект. Е, ако разчитате само на това, няма да е за дълго.

За да постигнете максимален и дълготраен ефект, е необходимо да приемате хиалуроновата киселина перорално, за да може да се стимулира естественото ѝ производство в тялото.

Затова, ние ви предлагаме един висококачествен немски продукт – Допелхерц® Систем Хиалурон. Той е с оптимално съдържание на хиалуронова киселина, с комплекс от витамини за гладка, красива и сияйна кожа!

реклама

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност