fbpx

За глюкомерите и тяхната точност

Глюкомерите са тези устройства, с които може да измерите нивата на глюкоза в кръвта.

Измерването на кръвната захар е от особена важност за хора със захарен диабет. Болните, които ползват инсулни се налага да регулират количеството му при всяко инжектиране. Един от най-важните фактори за определяне на дозата е нивото на кръвна захар.

Диабетиците, които не са на инсулни също трябва редовно да измерват нивата на кръвна захар. По този начин те могат да следят дали има резултат от тяхната терапия или се налага корекция.

Ако сте пропуснали тук може да прочетете:
Защо е важно редовното измерване на кръвна захар?

Какво представляват глюкомерите?

Глюкомери се наричат тези малки устройства, с които може лесно и удобно да проверите нивата на кръвна захар във вашата кръв.

Често се използва термина „система за измерване на кръвна захар“. В този сложно звучащ термин се включва устройството и тест лентите, с които то работи.

Механизмът на действие на глюкомерите е биохимична реакция между ензими и захарта в пробата. Историята на глюкомерите започва в далечната 1962 година, когато Clark и Ann Lyons представят първия глюкозо-ензимен електрод. Той работи с ензима глюкоз оксидаза. Първите такива устройства за домашна употреба се появяват чак през 1981 г. Това са вариантите на Bayer „Глюкомер (Glucometer)“ и на Roche „Аку-чек (Accu-chek)“. Поради своята популярност тези имена стават нарицателни за всички устройства измерващи кръвна захар в домашни условия.

Прочетете повече за глюкомерите Accu-chek в България.

В днешно време глюкомерите най-често използват ензимите глюкоз оксидаза или глюкоз дехидрогеназа. Чрез поредица от оксидиращи реакции в тест лентичката се генерира електически заряд. Количесвото заряд, което преминава през електрода на тест лентичката е пропорционален на количеството глюкоза в изследвания материал. Засичайки този заряд глюкомерът определя количеството кръвна захар в пробата.

До преди 5-6 години глюкомерите имаха нужда от чип/код, с който да показват точни резултати. В днешно време технологиите позволяват кодът да бъде интегриран в тест лентите. И сега процесът по измерване на кръвна захар е сведен до:

поставяне на лентичката в глюкомера => убождане => подаване на капката към лентата => изчакване за резултата

реклама

Колко точни са?

Има множество фактори, които влияят върху точността на глюкомерите. Приемаме, обаче, че всички външни фактори са изпълнени, тогава остават факторите зависещи само от конкретната система за измерване на кръвна захар.

Да, тук говорим за системата, а не само за устройството глюкомер.

Точността зависи както от характеристиките на глюкомера, така и от качеството на тест лентите. Възможно е да има разлики в тест лентите, както от партида до партида, така и от тест лента до тест лента в една партида. И въпреки всички тези особености има един стандарт, на който трябва да отговарят системите за измерване на кръвна захар.

Това е

ISO 15197:2013

Според този стандарт 95% от измерванията трябва да дават отклонение до 15% от лабораторно определената кръвна захар при стойности на кръвната захар над 5.55 mmol/l (100 mg/dl).

За стойности под 5.55 mmol/l (100 mg/dl), допустимото отклонение в 95% от случаите е 0.83 mmol/l (15 mg/dl).

Всички глюкомери, които са покрили стандарта ISO 15197:2013 трябва да влязат в рамките на това отклонение с напълно редовни тест ленти. Както обяснихме малко по-горе говорим за система от устройството и тест лентите. Много е важно правилното съхранение на тест лентите, както и да бъдат в срок на годност. Ензимът в тест лентите е много чувствителен на атмосферно влияние и неговата активност намалява, което води до неточни резултати.

Трябва да споменем, че има и по-стара версия на този ISO стандарт – ISO 15197:2003, която е от 2003 година. Една от основните разлики е, че в новата версия точността се определя върху 3 различни партиди тест ленти. Това гарантира, че производителят има достатъчно сигурна производствена система, която да осигурява тест ленти с еднакво качество. Правено е проучване на системи отговарящи на по-старата ISO версия и се оказва, че 80% от системите не могат да покрият изискванията за точност от новия стандарт.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност