fbpx

За съня и храненето на новородените

Бяхме се събрали аз и още двама мой приятели. И двамата станаха бащи преди има няма месец 🙂 От приказка на приказка и разговорът се подведе колко спят бебетата:

Повечето новородени в началото спят през по-голяма част от времето. Понякога се редуват кратки периоди на сън и бодрост, в други случай периодите са по-дълги. От начало е възможно да няма стриктен график за сън, но с израстване на бебето (и при правилни усилия от родителите) се изгражда режим.

Има родители, които се притесняват дали бебето не спи твърде много или твърде малко. Това най-добре се установява като се води дневник колко време спри бебето. След като се установи реално колко спи то (а не колко си мислят родителите) може да се коментира дали е много или малко.

И всъщност колко дълго е нормално да спи новороденото?

Експерти препоръчват сънят да е 14-17 часа на ден. Трябва да се има в предвид, че този диапазон може значително да варира. Някои новородени спят по 11 часа, а други по 19 часа. Промяна в обичайното време на сън настъпват когато новороденото е болно или нещо го смущава (например пълен памперс или шума от бормашината на съседа).

При някои бебета е възможно сънят да е на много кратки интервали – 30-45 минути. При други може да продължава 3-4 часа. В първите седмици след раждането е напълно нормално бебето да се буди само за хранене и веднага след това да заспива.

С порастването се изгражда и график, като първо се спира нощното ставане за хранене. Това обикновено става към шестия месец на бебето.

Причини за по-продължителен сън от обикновено може да са:

  • Период на растеж,
  • Настинка или леко заболяване,
  • Поставяне на ваксина,
  • Нарушение в качеството на съня (например при респираторно заболяване – нарушение на дишането),
  • В периода на бебешката жълтеница.

Приемането на достатъчно количество храна е от ключово значение за пълноценния сън на бебето. Обикновено новородените се хранят през 2-3 часа. Осигуряването на нужното количество и качество храна позволява на бебето да расте нормално (наддаване на тегло). Препоръчително е да се правят консултации с педиатъра на детето относно храненето – наддава ли нормално, кога да се захрани и т.н.

Не винаги новородените се събуждат когато са гладни. За това е хубаво в периода до четвъртата седмица на бебето да не се оставя повече от 4-5 часа без храна. Ако се наложи да будите бебето пробвайте с потъркване по бузата. Това ще го „подсети“, че е време за папкане. Алтернативен вариант за събуждане е леко погъделичкване по ходилата.

Ако забележите, че новороденото ви спи твърде много е хубаво да проверите дали няма някаква причина за това. Например това са симптоми на респираторна инфекция (хрема, хъркане, затруднено дишане, бронхиален спазъм и други). Хубаво е да се провери температурата на бебето. Ако се открие някаква необичайна симптоматика е задължително да се консултирате с педиатър. Колкото е по-малко бебето, толкова по-бързо се усложняват нещата.

И след като обсъдихме тези неща за бебетата си продължихме с регулярните мъжки разговори 🙂 😉

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, горд баща на две момчета 🙂

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници: Is my newborn sleeping too much?

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност