fbpx

Защо е важно редовното измерване на кръвна захар?

В аптеката обслужваме доста диабетици. Работим с всички възможни медикаменти – от различните видове таблетни форми до най-новите инжекционни инсулини. Пациентите ни са широк спектър от деца до хора над 80 години.

В един от разговорите наш пациент ни сподели, че е установил закономерност между контрола на кръвната си захар и симптомите на полиневропатия. Когато той успява да контролира кръвната си захар адекватно, тогава и полиневропатията му почти не се усеща.

Полиневропатията е едно от усложненията на диабета. Изразява се в увреждане на множество нерви (най-често в периферията на тялото – краката и ръцете). Пациентите страдат от загуба на чувствителност, странни и неприятни усещания като изтръпване, а в по-тежките форми, и болка. И така разговорът с този пациент ме подсети за важността на редовното измерване на кръвната захар.

Много от хората с диабет не осъзнават значението на това достъпно и важно изследване на техния организъм. Измервайки нивата на кръвна захар ние разбираме за ефективността на лекарствата, които вземаме.

Има две проблемни състояния за диабетиците:

 • Хипергликемия – твърде високи нива на кръвна захар
 • Хипогликемия – противоположното състояние, при което се наблюдават твърде ниски нива на кръвна захар.

И двете състояния са потенциално опасни до степен застрашаваща живота на пациента. Един обикновен навик

редовното измерване на кръвната захар

може да ви ориентира за моментното състояние на организма ви.

При хората на инсулини измерването на кръвна захар е много важно, тъй като те имат възможността да коригират дозата на инсулина. Най-общо казано, ако нивата на кръвна захар са ниски, може да се намали дозата или дори пропусне. При високи нива на кръвна захар може да се повиши дозата на инсулина или да се приложи допълнителна доза. За това пациентите с инсулин трябва да изготвят план за редовно измерване на глюкозата в кръвта. Това става с помощта на ендокринолога, който води лечението. С негова помощ ще определите:

 • колко често да измервате кръвната захар,
 • какви стойности да се стремите да постигате и
 • какви промени в начина на живот и терапията е нужно да направите.

Много от пациентите с таблетни лекарства не знаят, че някой медикаменти могат да причинят хипогликемия. Дори и да не вземате от тази група лекарства е силно препоръчително да измервате кръвната си захар редовно всеки ден.

Вкарването на стойностите на кръвната захар в рамките на нормата е доказано, че водят до забавяне на усложненията от диабета. Когато няма големи флуктуации в стойностите организмът функционира нормално, тъканите и органите се запазват. Удължава се времето до настъпване на невропатия, бъбречни увреждания (нефропатия), увреждане на ретината (ретинопатия) и други. Едно от най-тежките увреждания е т.нар. диабетно стъпало. Това са рани, които много трудно заздравяват поради лошото снабдяване на тъканите с глюкоза. Характерно е, че тези рани се появяват на стъпалата, тъй като хората с диабет губят усещане за болка в тази област и не разбират кога са се наранили.

В днешни времена с изобилието от глюкомери за домашно ползване не е необходимо всеки ден да чакате на опашка пред лабораторията за измерване на кръвна захар. Устройствата са достъпни, цената на едно измерване с тях е между 50 ст. и 1 лв. Може да го направите във всеки един момент на вашето ежедневие – сутрин, обед, вечер, вкъщи или на работа. Качествените апарати са сертифицирани по ISO и дават точни резултати с минимални отклонения от лабораторните.

реклама

Имате вече глюкомер, това е чудесно 😊 Успях да ви убедя, че трябва редовно да си измервате кръвната захар – още по-хубаво 😊 Но сега какво?

Сега ви трябва дневник, в който да записвате всяко измерване. Най-общо дневникът трябва да съдържа:

 • ден и час на измерването,
 • стойност на кръвната захар,
 • преди или след хранене е измерването,
 • бележки (какво сте яли, какви активности сте имали или имало ли е прекомерен стрес в този момент).

Мойте наблюдения са, че хората много често разчитат на своята памет. Оказва се, обаче, че тя помни избирателно. При някои хора паметта помни само ниските стойности, при други предимно високите. Воденето на дневник ще избегне риска от подобни грешки. Също така е много по-лесно и удобно да покажете на вашия личен лекар или ендокринолог дневника и той да се ориентира за резултатите.

Направих едно бързо проучване на наличните възможности на такъв дневник. Натъкнах се на следните недостатъци:

 • Едни са цветни и не може да се принтират на обикновен черно-бял лазерен принтер,
 • Други са изключително сложни и трудни за попълване,
 • Трети са просто една таблица.

За това с колегите в аптеката направихме вариант, който смятаме, че съчетава всички добри практики и решава изброените проблеми.

Добавихме и 5 съвета за по-точни резултати при измерването на кръвна захар в домашни условия.

В изработката му вложихме много часове труд и за това го предоставяме само на пациенти, които поръчват тест ленти за глюкомер от нас.

Създадохме специални пакети с тест ленти от най-популярните марки в България.

За тези от вас, които все още нямат глюкомер, но искат да опитат и да сложат ред в живота си направихме няколко страхотни пакета, включващи глюкомер, тест ленти и дневник.

Абонирайте се за нашия месечен бюлетин и ще Ви изпратим електронна книжка със 16 рецепти на вкусни десерти подходящи за диабетици.

image

Важно е да измервате, записвате и коментирате нивата на кръвна захар с Вашия ендокринолог.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност